Billeder fra sommerturen 2004Årets sommertur gik rundt om Vänern i Sverige. Som en afveksling, lod vi dennegang udrejsen ske via færgeoverfarten mellem Frederikshavn og Göteborg. Da der var sporarbejder på Fyn, blev vi imidlertid tvunget til at lade vores tog udgå fra Fredericia. Passagererne fra København, kunne så indhente toget ved at benytte almindeligt Intercity-tog til Horsens, hvor vi så steg om til vores eget tog. Her står vores tog klar til afgang fra Fredericia.

Vores tog står klart til afgang fra Fredericia


I Frederikshavn måtte vi igen skilles fra vores tog, idet toget skulle med godsfærgen, mens de rejsende blev transporteret med hurtigfærge til Göteborg. Her kører vores tog ombord på M/F Stena Scanrail.

Ombordkørsel på Stena Scanrail


Udover vores tog, skulle færgen fyldes med lastbiler, og vores tog kom i lidt "fremmed selskab".

Ombord på færgen


Fra Göteborg, kørte vi nordpå mod Värmland. På turen fik vi lejlighed til at besøge en række interessante steder, blandt andet blev Selma Lagerlöf's barndomshjem Mårbacka i nærheden af Sunne besøgt.

Mårbacka


...Men der blev selvfølgelig også tid til lidt togfotografering, som her hvor vores tog kører over Fryksdalsälven ved Sunne.

Broen over Fryksdalsälven


I Kristinehamn, var det en selvfølge at vi besøgte Tågåkeriet i Bergslagen, hvor en altid veloplagt direktør, Lars Yngström, viste os rundt. En af "seværdighederne" var TMX 104, der har en fortid i Danmark som MX 1021, og som netop er sat i drift igen, efter en gennemgribende istandsættelse. De aparte farver stammer fra DSB-tiden, hvor maskinen blev brugt til forsøg med førerløse tog, og Tågåkeriet har altså valgt at genopmale det lidt specielle design.

Tågåkeriet i Bergslagen's meget flotte TMX 104


...En anden seværdighed var imidlertid den helt nye eftersynshal, hvor man efterser togsæt for Värmlandstrafik.

Värmlandstrafik's X53 3284 i eftersynshallen i Kristinehamn


Fra Kristinehamn kørte vi ad Inlandsbanan til Filipstad, hvorfra en bus tog os det sidste stykke vej til Långban. Her beså vi gruberne, som er de mineralrigeste, målt på antal typer, i Sverige. Her ses et meget imponerende skakttårn, bygget i træ.

Skakttårn i Långban


Efter besøget i Långban, kørte vi så langt skinnerne går, ad den sydlige del af Inlandsbanan op til Persberg, og derfra videre ad et nyere sidespor til et kalk-slurry-værk, hvor sporet så ender.

Det norske motortog ved kalkslurry-værket i Persberg


Der blev naturligvis også plads til et enkelt fotostop på denne meget lidt befærdede del af Inlandsbanan.

Fotostop mellem Persberg og Filipstad


Sommerturen bragte os naturligvis også forbi en museumsbane, og der blev lejlighed til aftenkørsel med damptog på den smalsporede bane mellem Skara og Lundsbrunn.

VGJ nr. 29 i Skara


Turens sidste dag indledtes med et besøg ved det meget smukke Läckö slot, der ligger idyllisk ved Vänerns bred.

Läckö slot


Hjemturen forløb fint, omend det var sileregn hele den sidste dag. Undervejs fik vi i Göteborg lejlighed til at tage det traditionelle gruppebillede med alle deltagerne.

Gruppebilledet

BM 8628 - BDFS 8676